donderdag 15 augustus 2013

De poppenspeler van Warschau

Soms kan de vormgeving van een boek mij doen aanzetten om een boek te kopen zonder eerst de achterkant te lezen. De poppenspeler van Warschau is zo'n boek. Net als bij De boekendief wilde ik dit boek lezen omdat de voorkant mij aangreep. Opvallend is dat beide boeken zijn uitgegeven door The House of Books. 

De poppenspeler van Warschau vertelt het verhaal van Mika, een oude man die terugblikt op zijn leven. Op jonge leeftijd breekt de oorlog uit, waardoor hij gedwongen wordt samen met zijn moeder en opa in het getto van Warschau te gaan wonen. Zijn opa heeft een grote jas waarin hij verscheidene zakken heeft laten maken door de kleermaker. Tijdens het verblijf in het getto komen er meer en meer verborgen zakken in de jas. Wanneer de opa van Mika op straat wordt neergeschoten, weet Mika de jas te redden. In de jas vindt Mika een klein sleuteltje dat leidt naar het kleine ateliertje van zijn opa. Wanneer Mika de kamer opent ontdekt hij vele handpoppen, waarna hij besluit mensen op te vrolijken door een poppenspel voor hen te spelen. Met gevaar voor eigen leven sluipt Mika door de straten om ziekenhuizen en weeshuizen te bezoeken. Dan slaat het noodlot toe: Mika wordt op straat staande gehouden door twee Duitse soldaten, Hij wordt verplicht voor de Duitsers op te treden. Mika staat met tegenzin twee van zijn handpoppen af aan een Duitse soldaat. Vele jaren later zullen deze handpoppen verenigd worden met de andere poppen van de inmiddels niet meer jonge poppenspeler.

Niet alleen de vormgeving is prachtig, maar ook het verhaal. Als lezer wordt je meegezogen en waan je je op straat in het getto. Het eerste deel wordt verteld vanuit het oogpunt van Mika, een joodse jongen. Het tweede deel wordt verteld vanuit Max, een Duitse soldaat. De levens van deze twee mannen raken met elkaar verwikkeld, hetgeen op een prachtige manier wordt beschreven. Hoewel de verschikkingen van de oorlog tot leven worden gewekt, heb ik genoten van dit boek. Wanneer je van mooie boeken houdt, is dit een must read!

Sterren: 5


De poppenspeler van Warschau
Eva Weaver
The House of Books
€18,95

2 opmerkingen: